Att jämföra kreditkort

I Sverige finns över 100 olika kreditkort att välja på. Det är allt från så kallade bensinkort som ger rabatt på specifika bensinstationer till resekreditkort som ger fördelar under resan. En del ger bonus, andra inte. En del har låg ränta, andra hög osv. Skillnaden är stor mellan korten och det lönar sig därmed att jämföra dem.

Jämför rättvist

Förlita dig inte på den information som kreditkortsföretagen har på sina hemsidor. Det är inte sällan som de lyfter fram att ett kort är ”extra fördelaktigt” för att det är utan årsavgift eller har reseförsäkring. Samtidigt har alla kreditkort reseförsäkring och det är nästan alltid mer fördelaktigt att välja kort utifrån förmåner – inte utifrån årsavgift.

Då är det bättre att gå via större webbplatser som jämför kreditkort och skriver tydliga recensioner kring dessa. Genom att läsa på om ett antal kort kommer du snart att se vilka kostnader och förmåner som är vanliga. Därmed kan du lättare ta ställning till vilket kort som passar dig bäst.

att jämföra kreditkort

Se på kostnader och förmåner

Kostnader: Ett kreditkort kan ha årsavgift, uttagsavgift och valutapåslag (vid köp utomlands). Här varierar det kraftigt då vissa kort har mycket höga avgifter samtidigt som andra kort har ytterst få eller mycket låga avgifter.

Oavsett val av kort så finns det även en räntekostnad som kan uppstå. Det sker om kreditkortsfakturan inte betalas till sitt hela belopp vilket därmed betyder att fakturan delbetalas över flera månader. Även räntenivån skiljer sig mycket mellan kreditkorten. Ett fåtal har kring 5% ränta men det krävs då ofta en mycket hög inkomst för att få kortet beviljat. I en undersökning från 2016 presenterade Privata Affärer vilka kreditkort som då hade lägst ränta. Nivån var då kring 10% medan en vanlig nivå var kring 15%. De dyraste hade räntor kring 20-25%.

Att tänka på: Det kan uppfattas som att kreditkort har många olika kostnader och att det därmed är dyrt att ha kortet. Men det är enbart årsavgiften som inte går att påverka (utöver att välja ett kort utan årsavgift). Uttagsavgift uppkommer enbart om kortet används för kontantuttag i automat. Välj istället att ta ut ett lite högre belopp vid köp i en butik. Då uppstår inte den avgiften. Valutapåslag gäller enbart utomlands och ränta uppstår bara om fakturan delbetalas.

De som använder sitt kreditkort i vardagen, betalar fakturan i tid och inte tar ut pengar i uttagsautomater kommer alltså inte att behöva betala speciellt mycket för kortet. Som nämnts finns det även kort med fler eller färre av dessa avgifter.

Om du däremot kommer göra flera uttag, ofta delbetala fakturan eller ofta handla utomlands är detta punkter som du i första hand ska titta på i val av kreditkort.

Förmåner: En stor fördel med kreditkort är de alltid ger en rad förmåner. Samtliga kort har någon slags reseförsäkring (varierar däremot i storlek) och det är mycket vanligt med rabatter, försäkringar bonus eller specialerbjudanden. En del kort ger exempelvis 1% i bonus på alla inköp. Det kan låta som en mycket låg procentsats men används kortet för inköp på 15 000 kr per månad innebär det trots allt en återbäring på 1800 kr per år.

De som reser mycket kan med fördel välja ett kort med extra många reseförmåner, ett så kallat resekreditkort. Det finns exempelvis kort som ger tillgång till flygplatslounger, billigare flygbiljetter, extra hög ersättning på reseförsäkringen, avbeställningsskydd och concierge service.

Att tänka på: Vad uppskattar du mest av bonus, försäkringar eller servicetjänster så som nyckelservice och concierge service? Välj ett kort som ger rabatt där du ofta handlar och som har fördelar som passar ditt köpmönster och behov.